Natuur & wilde dieren

Even remmen voor de olifant. Dat staat je te wachten in Zuid-Afrika. Het land telt verschillende natuurparken waar je zomaar oog in oog kan komen te staan met zo’n dikhuid, een leeuw of een giraffe. Het is een onvergetelijke ervaring om deze wilde dieren in hun natuurlijke habitat te ontmoeten.

Natuur & wilde dieren

Even remmen voor de olifant. Dat staat je te wachten in Zuid-Afrika. Het land telt verschillende natuurparken waar je zomaar oog in oog kan komen te staan met zo’n dikhuid, een leeuw of een giraffe. Het is een onvergetelijke ervaring om deze wilde dieren in hun natuurlijke habitat te ontmoeten.

Waarom Zuid-Afrika betoverend mooi is

Eindeloze horizonnen, diepe valleien, hoge bergen en kliffen die uitkijken over zonovergoten kusten. Alleen al qua landschap mag Zuid-Afrika zich met recht een van de meest fascinerende en betoverende landen ter wereld noemen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de unieke flora en fauna die de ‘Regenboognatie’ rijk is.

Neem alleen al de Tafelberg bij Kaapstad, sinds 2011 officieel één van de New Seven Wonders of Nature. En dat is het zeker: met maar liefst 8200 verschillende plant- en bloemsoorten die op de berg groeien. Niet te vergelijken met welke plek ook ter wereld.


Of wat denk je van het Kgaswane Mountain Nature Reserve, waar een van ’s werelds oudste bergketens rust en de bedreigde sabelantilope nog rondhuppelt? Of anders wel het Aquila Safaripark, waar je, op zo’n twee uur rijden van de Mother City, alvast een eerste glimp kan opvangen van de Big Five.


Vreemde vogels

En dan is er natuurlijk nog het Krugerpark, in 1889 gesticht toen er nog maar weinig groot wild in het land te vinden was. Leeuw, luipaard, neushoorn, olifant en Kaapse buffel; ze zijn er allemaal te spotten. Om nog maar te zwijgen over al die andere typisch Afrikaanse exoten: van giraffe tot wildebeest en van zebra tot struisvogel.

En ben je niet bang om op of in het water te gaan, dan kun je de Big Five zelfs nog uitbreiden tot de Big Seven, met de walvis en witte haai als stralend middelpunt.

Heb je meer met vogels? Ook dan stelt Zuid-Afrika zeker niet teleur. Er vliegen zo’n 850 verschillende soorten rond, van de geelsnavelneushoornvogels tot het oranjeborssuikerbekkie.


Florarijk

Aan bijzondere bloemen en excentrieke boompartijen heeft het land ook geen gebrek. Bekende plantensoorten, zoals de vuurpijl, gladiool, fresia, tuber-roos en zelfs de ‘oerhollandse’ huis-tuin-en-keukengeranium komen allemaal uit Zuid-Afrika.

De fynbosstreek in het zuidwesten van het land heeft een zeer indrukwekkende plantenwereld te bieden, omdat hier duizenden soorten groeien die alleen in Zuid-Afrika te vinden zijn. Niet voor niets draagt dit gebied met trots de titel ‘Florarijk’, waarvan er in totaal zes op de wereldkaart te vinden zijn.


Kortom, hou je van de natuur dan kun je simpelweg niet om Zuid-Afrika heen. Een troep leeuwen aan het rusten in de schaduw van de savanne. Of een kudde olifanten die zich dwars door de bossen een weg baant naar hun drinkplaats. Zuid-Afrika is altijd indrukwekkend, op elk moment.

"Alleen al qua landschap mag Zuid-Afrika zich met recht
een van de meest fascinerende en betoverende landen ter wereld noemen"

Addo Elephant Park: malariavrij op safari

De Big Five zien we graag, de malariamug iets minder. Zeker als je reist met kinderen, wil je dat diertje zo min mogelijk tegenkomen. Addo Elephant Park is niet alleen een fantastische plek om wild te spotten, maar ook nog eens malariavrij!

Olifanten, die verwacht je wel als je de naam van dit nationale park hoort. Speciaal om die dieren te beschermen, is het park in 1931 opgericht. Het ging destijds om elf Afrikaanse olifanten, maar intussen zijn dat er meer dan 600.
Op warme dagen kun je hele kuddes zien baden en drinken bij een van de vele waterputten in het park. Enorm indrukwekkend om de olifanten in levende lijve te aanschouwen, of ze nu rustig grazen of zichzelf natspetteren.

Big seven

Hoewel het park in de buurt van Port Elizabeth er dus oorspronkelijk vooral voor deze reuzen was, zijn er veel meer wilde dieren te zien. De kans dat je hier de Big Five spot, is aanwezig. Sterker nog: je kunt hier sinds de uitbreiding van het park naast de olifant, leeuw, neushoorn, buffel en het luipaard ook de walvis en de witte haai zien. Ofwel: de Big Seven!

De malariamug is er dus niet en dat maakt de game drive – de autorit die je maakt op zoek naar het wild – in dit park een stuk relaxter. Extra fijn voor zwangere vrouwen of als je met kleine kinderen reist! Addo, zoals het in de volksmond ook wel wordt genoemd, staat sowieso bekend als een kindvriendelijke omgeving.

Eigen tempo

Wel belangrijk om te weten is dat je een tour met gids pas kunt boeken als je kinderen 6 jaar of ouder zijn. Maar je mag wel met jongere kinderen in je eigen auto door het park rijden. Het voordeel is dan dat je je eigen tempo en route kunt bepalen. En wat is er nu mooier dan die snuitjes tegen het raam als ze al die prachtige dieren in het echt kunnen bewonderen?!

Addo Elephant Park ligt overigens aan de bekende Tuinroute, waardoor het zeker voor mensen die van Mosselbaai naar Port Elizabeth rijden een perfecte plek is om een safari te doen.

Mijn Suid-Afrika

‘Ik wil de Big Five zien met mijn gezin’

Annemarie Moerman, journalist en oprichter van TwinZine.nl, droomt van een reis naar Zuid-Afrika met haar gezin.

5x de mooiste wildparken

Zuid-Afrika staat bekend om haar prachtige wildparken en avontuurlijke game drives. Wij zetten de mooiste op een rij.

Kruger Nationaal Park: Zeg Afrika en safari en iedereen roept het Krugerpark. Logisch, want het is een van de meest bekende wildparken van Afrika. Het park heeft een totale oppervlakte van bijna 20.000 km2 en is dé plek met de grootste variëteit aan dieren op dit continent.


Hluhluwe-Imfolozi: Op 280 kilometer ten noorden van Durban vind je het oudste natuurpark van Afrika. Het is het enige park in de provincie KwaZulu Natal waar je de Big Five kunt tegenkomen.


Timbavati Game Reserve: Dit park grenst aan het Kruger Park en het wild kan zich vrij bewegen tussen deze parken. Bijzonder aan dit park zijn de witte leeuwen. Ze werden hier halverwege de jaren 70 ontdekt, maar verdwenen helaas ook weer. Sinds 2006 zijn ze terug in het park.


Madikwe Game Reserve: Een van de minder bekende parken van Zuid-Afrika, maar zeker een bezoekje waard. Deze verborgen parel wordt beschouwd als een van de mooiste beschermde gebieden van Afrika. Hier geldt: geen dagtoerisme, dus je boekt een safari mét overnachting.


Addo Elephant Park: Vergeet de Big Five, hier vind je de Big Seven! Sinds de uitbreiding van dit park, dat ooit begon als – de naam zegt het al – park om olifanten te beschermen, kun je hier de olifant, leeuw, neushoorn, buffel en het luipaard ook de walvis en de witte haai zien.

Panorama op De Kaap

Napels zien en sterven, zeggen zij die daar wonen. Capetonians hebben dat met Lion’s Head. De perfecte plek om de Mother City in al haar glorie te aanschouwen.

Ok, het is éven slikken als de wekker voor ons gevoel midden in de nacht afgaat. Even overwegen we het alarm uit te drukken en ons gewoon nog eens om te draaien, het is immers vakantie… maar nee, dat zou zonde zijn. Zonsopgang vanaf Lion’s Head is iets wat we toch écht met eigen ogen willen aanschouwen.

En dat betekent voor dag en dauw deze beroemde berg op klimmen. Hoewel Lion’s Head (vernoemd naar het hoofd van de liggende leeuw die de Nederlandse kolonisten in de berg meenden te herkennen) met 669 meter hoogte beduidend lager is dan de Tafelberg, is een paar stevige schoenen voor de klautertocht wel een aanrader.

Rood ochtendlicht

Na een stukje ‘vals plat’ door de struiken komen we bij stenen trappen, waarna het echte hike-gedeelte volgt. Er is een makkelijkere en een moeilijkere route: makkelijk is een iets langere ronde om de berg, moeilijk is wat klimwerk met behulp van stalen kettingen. Bij beide opties sta je binnen een uurtje op de top van de berg. Eenmaal daar blijkt dat vroege opstaan niet voor niets: de 360 graden view is spectaculair. We zien Camps Bay, Robbeneiland, de oceaan en ‘grote broer’ de Tafelberg badend in prachtig rood ochtendlicht.

Deze tocht kun je ook als ‘sunset hike’ maken: ga een uurtje voor zonsondergang de berg op en meng je in de gezellige groepjes Capetonians die met hun benen over de rand genieten van het uitzicht en meegebrachte lekkernijen. Heb je het geluk dat het tijdens je verblijf volle maan is, dan is een ‘full moon hike’ extra spectaculair. Let wel op dat het snel donker wordt als de zon onder is en dat je dus niet te lang wacht met de afdaling, of dat je een hoofdlampje (of zaklamp) meebrengt.

Wat ons betreft een van de (letterlijke) hoogtepunten van een verblijf in Kaapstad!

8 plekken waar je nooit meer weg wil

Genieten van zon, zee en zand! Of je nu wil flaneren, duiken, zoogdieren in het water of op het strand wil bewonderen of het beste uitzicht op de Tafelberg zoekt, hier moet je zijn.

Seekoei: Nee, dit betekent geen zeekoe! Een seekoei is het gevaarlijkste dier van Zuid-Afrika. Vergeet de leeuw of slang, pas op voor het…nijlpaard!


Kameelperd: Is het een kameel? Of toch een paard? Geen van beide dus. Kameelperd is Zuid-Afrikaans voor giraffe.


Vuurhoutjie: Lekker ‘braaien’ in de vrije natuur. Daar heb je natuurlijk dan wel lucifers voor nodig. Vraag dan om vuurhoutjies.


Flits: ’s Avonds nog even lekker de natuur in? Houd er dan rekening mee dat het ineens heel donker is. Neem daarom altijd een flits mee, een zaklamp.


Bobbejaan: Je kent het woord, waarschijnlijk van een gelijknamig pretpark. Maar wat is een bobbejaan nou eigenlijk? Dat is dus een baviaan!

image