Culinair genieten

De keuken van Zuid-Afrika laat zich lastig in woorden vangen. Die moet je gewoon proeven. Braai, biltong, boboti; het zijn termen die je wellicht weleens voorbij hebt horen komen, maar er is zoveel meer. En wat te denken van de wijnen! Voor wie Zuid-Afrika bezoekt gaat een wereld open. Een zeer smaakvolle wereld.

Culinair genieten

De keuken van Zuid-Afrika laat zich lastig in woorden vangen. Die moet je gewoon proeven. Braai, biltong, boboti; het zijn termen die je wellicht weleens voorbij hebt horen komen, maar er is zoveel meer. En wat te denken van de wijnen! Voor wie Zuid-Afrika bezoekt gaat een wereld open. Een zeer smaakvolle wereld.

This video has been disabled until you accept marketing cookies. Manage your preferences here or directly accept targeting cookies.

Biltong, braai en boerewors: baie lekker!

Wie het heeft over eten in Zuid-Afrika begint al snel over biltong en braai. Het in de zongedroogde reepje vlees en de barbecue zijn dan ook razend populair in het land. Maar de Zuid-Afrikaanse keuken heeft nog veel meer verrassingen in petto!

De Zuid-Afrikaanse keuken laat zich moeilijk omschrijven. Ze heeft invloeden vanuit Afrika, Europa, maar ook Azië. Laat je overigens niet altijd leiden door het principe ‘het oog wil ook wat’, want wat er onooglijk uitziet kan zomaar heerlijk smaken.

"De Zuid-Afrikaanse keuken heeft nog veel meer verrassingen in petto"

Hier wil je ontbijten als je in Kaapstad bent

In Kaapstad wemelt het van de leuke tentjes voor een smaakvolle start van de dag. Een paar toppers die je niet mag missen:

Yours Truly: Een welbekende hotspot voor de vroege vogels. Yours Truly heeft meerdere vestigingen. Misschien dus niet zo heel origineel, maar wel erg populair en dat snappen we. Een van de leukste koffietenten van de stad op het hippe Kloof Street.


Haas: Nee, je bent niet verkeerd! Ook al ziet het interieur eruit als dat van een antiquair of museum, je kunt hier heerlijk ontbijten.


Loading Bay: Loading Bay heeft een all-day menu en daar valt dus ook het ontbijt onder. Het restaurant is gecombineerd met een winkel en ligt in de Waterkantbuurt. De beroemde kaneelbroodjes zijn fenomenaal. Let op: het is er wel vaak erg druk.


Sidewalk Cafe: Wie tussen de locals wil ontbijten zit goed bij Sidewalk Café in de wijk Vredehoek. Elke ochtend kun je je in dit cafeetje met lekker terras en geweldig uitzicht tegoed doen aan yoghurt met muesli en fruit, croissants en eiergerechten. Aanrader: de versgeperste fruit- en groentesappen.


Food Market: Wie in Kaapstad is gaat natuurlijk naar het Victoria & Alfred Waterfront. Ok, het is toeristisch, maar daarom niet minder leuk. De foodmarkt met diverse kleine restaurantjes maakt het tevens een ideale gelegenheid voor een ontbijtje. Lekker oppeuzelen met uitzicht op de Tafelberg.


Truth Coffee HQ: Uitgeroepen tot beste koffietent van de wereld (!) door de Daily Telegraph. Truth Coffee HQ mag je dus niet overslaan. En de ontbijtjes mogen er ook zijn!


Clarke's: In de hippe Bree Street zit Clarke’s. Hier kun je ‘s morgens terecht voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Later op de dag worden er goede burgers en cocktails geserveerd.

Het ontbijt bestaat onder meer uit eiergerechten, croissants (ook met Nutella!) en yoghurt met fruit.


Lola’s: Lola’s is een oude bekende. Gevestigd op Long Street is dit een vertrouwd adresje voor goede koffie en een stevig ontbijt. Het publiek is divers; een leuke mix van locals en toeristen en de sfeer is relaxed.

Mijn Suid-Afrika

Wonderlijk natuurschoon en waanzinnige wijnen

Journalist Tjerk de Vries heeft voor werk en vakantie vele reizen gemaakt. Zuid-Afrika steekt er wat hem betreft met kop en schouders bovenuit.

Vreemde eet in de bijt: 5x de verrassendste Zuid-Afrikaanse gerechten

Zuid-Afrika staat bekend om zijn lekkere en af en toe beetje aparte eten. We zetten enkele verrassende gerechten op een rijtje.

Afval:

Dit zou je in Nederland waarschijnlijk niet zo snel bestellen. Toch is het in Zuid-Afrika een vrij normaal gerecht. Het bestaat uit gekookte gebroken maiskorrels (stampmielies) en groente.

Biltong:

Tsja, of dit nou zo lekker klinkt…Toch zweren veel Zuid-Afrikagangers bij deze typische snack. Eigenlijk hebben Nederlanders biltong, wat een zongedroogd reepje vlees is, bedacht. Toen die voor het eerst in de Kaap kwamen, brachten ze het recept voor gedroogd vlees mee omdat er in die tijd nog geen koelkasten en vriezers bestonden.

Potjiekos:

Dit is letterlijk eten wat de pot schaft. Het gaat om een eenpansgerecht dat gekookt wordt in een grote gietijzeren pan. Dit gerecht is ontstaan bij een groep Nederlandse kolonisten die door Zuid-Afrika trokken. Ze vulden de pan tijdens hun trektocht met allerlei ingrediënten die ze tegenkwamen.

Gehoornde meloen:

Een meloen met de smaak van komkommer en banaan! Deze inheemse fruitsoort wordt vaak gebruikt vanwege zijn decoratieve uiterlijk. Het fruit heeft een stekelige schil die geel tot oranje kleurt wanneer de vrucht rijp is.

Bunny Chow:

Een typisch voorbeeld van de Indische invloeden dankzij de grote populatie Indiërs in Durban. Een Bunny Chow is een uitgeholdwit brood met daarin een rijke vlees-of groentencurry. Om je vingers bij af te likken!

7 dingen die je gewoon even móet proeven

Dat je in Zuid-Afrika biltong gaat proeven staat, voor de niet-vegetariërs, eigenlijk wel al vast. Maar er is zoveel meer wat je echt eventjes moet proberen.

Deze 3 gerechten mag je niet missen

Wie de boerewors, braai en boboti al kent, is nog láng niet klaar met de Zuid-Afrikaanse cuisine. Drie toppers die je moet hebben geproefd.

Chakalaka

Een pittige, vegetarische prak van tomaten, bonen, paprika, uien en curry. Scoort regelmatig hoog op de Scovilleschaal vanwege royaal gebruik van chilipepers en piripirisaus. Maar ook als je een wat mildere variant te pakken hebt, kun je je voorbereiden op een ware smaakexplosie op de tong. Het gerecht is ooit bedacht door mijnwerkers die met simpele ingrediënten, zoals een blik bonen en tomaten, een vullend maaltje bij elkaar sprokkelden. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van dé bijgerechten bij een traditionele braai. Ook heerlijk als topping bij een portie rijst, vlees, brood of andere groenten.

Bredie

Meestal gemaakt van lam en ‘waterblommetjies’ (eetbare bloemen), of rund en tomaat, kun je bredie nog het best vergelijken met een oer-Hollands stoofpotje. Op en top comfort food dus. Zoals alle stoofgerechten duurt het even om te maken. Maar dat proef je er ook aan af. Het lekkerst naast een kommetje rijst en ingelegde bietjes.

Amadumbe

Zuid-Afrikanen gebruiken zoete aardappels zoals wij onze doodnormale piepers gebruiken. Maar dan even net iets anders. Amadumbe bijvoorbeeld ziet er uit als een aardappelpuree. Maar omdat deze is aangemaakt met een klontje boter, waarna er een handjevol pinda’s en een laagje honing overheen gaat, is de smaak heel wat exotischer dan de puree die bij ons vaak op tafel verschijnt.

7x hotspots voor een wijnproeverij

Een paradijs voor de wijnliefhebber, dat mag je Zuid-Afrika gerust noemen. Niet alleen omdat er zoveel goede wijnen te vinden zijn, maar ook omdat je ze mag proeven op de meest prachtige locaties.

Hier dineer je met het mooiste uitzicht

We gaan ons niet wagen aan een lijstje met de ‘beste’ restaurants van Zuid-Afrika. Over smaak valt immers niet te twisten. Wel zijn we het erover eens waar je behalve van het eten van fantastische uitzichten kunt genieten.

Waterkloof Restaurant: Een etablissement met als bijnaam ‘Restaurant in the sky’ mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Dit restaurant hoort bij het wijnhuis van Waterkloof in Somerset West. Een glazen wand van maar liefst 10 meter hoogte zorgt voor een verbluffend uitzicht over False Bay.


Overture Restaurant: Overture heeft vanaf het terras een adembenemend uitzicht. Maar het is niet alleen hierom waarom dit restaurant van Hidden Valley Estate in Stellenbosch beroemd is. Regelmatig kom je de naam tegen in lijstjes met beste restaurants van Kaapstad en de Wijnlanden.

Delaire Graff Restaurant: We zeggen het vaker, maar Delaire zit middenin de Kaapse wijnlanderijen van het Delaire Estate in Stellenbosch en hiervandaan heb je een prachtig uitzicht op de Simonsberg! Typisch Zuid-Afrikaans eten erbij, wijntje op tafel en wij zeggen: niet meer weggaan!


Bosman’s Restaurant: Een waar toprestaurant, en nog niet eens zo heel bekend. Wellicht komt dat doordat Paarl een beetje ondersneeuwt als wijngebied ten opzichte van Stellenbosch en Franschhoek. De ligging van Bosman’s is echter fabuleus en het uitzicht fantastisch. De chef-kok en de wijnkaart werden meerdere malen onderscheiden met internationale prijzen.


Buitenverwachting: Iemand die z’n restaurant zo noemt heeft natuurlijk wel wat waar te maken. Nou, dat is gelukt hoor! De locatie in Constantia (een buitenwijk van Kaapstad) is geweldig en het uitzicht alleen al is een bezoek meer dan waard, maar ook het eten en de wijnen zijn veelgeprezen. Een uitzonderlijke ervaring. Beloofd!


Two Oceans: Cape Point is sowieso al een must-see. Het behoort tot het natuurreservaat Kaap de Goede Hoop. Het is een rotsachtig gebied op het meest zuidelijke punt van het beroemde Kaapse schiereiland, bovenop enorme zeekliffen. Een steil en kronkelend pad leidt tot het restaurant Two Oceans. Vanuit daar zijn zowel de Atlantische en Indische Oceaan te zien.


The Restaurant at Newton Johnson: Vanaf Kaapstad rijd je in ongeveer anderhalf uur richting de Hemel en Aarde Vallei. Een van de allermooiste plekjes in Zuid-Afrika. Het restaurant is onderdeel van een eigen alternatieve wijnroute, de Hermanus Wine Route. Je kijkt er geweldig uit over de landerijen en geniet er van, vooral lokale, heerlijkheden. Proost!

image

Toebroodjie: Ook in Zuid-Afrika kennen ze het oer-Hollandse broodje kaas. Ze noemen het alleen anders.


Grondboontjiebotter: Een pinda wordt ook wel een grondboon genoemd. Dus is dit helemaal niet zo’n gek woord voor pindakaas.


Mengeldrankie: Nou, wat zou dit betekenen? Je mengelt wat drankies en dan heb je een…cocktail! Als je die cocktail drinkt tijdens de zonsondergang, noem je het een skemerkelkie.


Sponskoek: Dat klinkt niet best; een koek met de smaak van een spons. Toch niet afslaan als dit je wordt aangeboden. Een sponskoek is een zeer smakelijke cake.


Aartappelskyfies: Deze ziet er ingewikkeld uit. Maar lees ‘m eens langzaam voor jezelf en je bent eruit. Aardappelschijfjes, oftwel, chips! Ook wel gebruikt voor patat.